Journal Squared

When Public Transport Turns into High-Density Development Opportunity

Text by Journal Squared

Status  PHASE 1 BUILT 2017, PHASE 2 UNDER CONSTRUCTION

Location  JERSEY CITY, NJ

Client  THE KRE GROUP, NATIONAL REAL ESTATE ADVISORS

Size  2,300,000 SF 

Scope  SD-CA

Team  MATTHIAS HOLLWICH, AIA  MARC KUSHNER, AIA BRAD ENGELSMAN, TODD SHAPIRO, KATE VAN NELSON, JOEL HAGERTY, ROBERT MAY, TIM AARSEN, JAMIE ABREGO, YUVAL BOROCHOV, BRANDON CONDE, ANA FERREL, ALBERTO HERZOG, MATTHEW HOFFMAN, ADAM HOSTETLER, CYNTHIA HSU, DONGIL KIM, JUH YUN KIM, JESSICA KNOBLOCH, NICOLAS LEE, BENJAMIN LOISEAU, ANDREW MCBRIDE, VIRGINIA MELNYK, GREGORY NAKATA, GREG PIETRYCHA, BRIAN RICHTER, ALEX TSENG, JESSICA WETTERS, AGNIESZKA WOJCIECHOWICZ, FAN ZHANG

Collaborating Architect  HANDEL ARCHITECTS

Interior Designer  CHRISTOPHER STEVENS

Structural Engineer  WSP

Mechanical Engineer  BARONE ENGINEERING

Landscape Architect  MELILLO + BAUER

Identity  BRUCE MAU DESIGN

Photographer  MICHAEL MORAN

Being tasked with introducing 1850 apartment units to Journal Square as part of a massive 25 FAR Transit Oriented Development was huge from a purely quantitative standpoint. When we considered the impact this project would have on the daily lives of the residents and neighbors who would experience it in the years to come, the weight of its emotional potential became astronomical.

To address this, we established a systematic logic that began with a trio of rational point towers, allowing flexibility in both planning and phasing, and then set to work sculpting the prototypical system with the experience of the individual in mind. 

We focused on the following elements that we believed were non-negotiable in creating the optimum neighborhood dwelling.

 

  • A plaza for the public
  • Amenities throughout and connecting roof deck: fostering community
  • The skylounge: everyone gets the best view
  • The urban-scaled front door: welcoming entry gesture becomes the iconic element
  • Sculpting the massing: merging of neighborhood and skyline scales into a cohesive formal identity, eschewing the ubiquitous tower and base
ACKNOWLEDGEMENT

Journal Squared was designed during Matthias Hollwich’s partnership at Hollwich Kushner Architecture DPC, where Matthias acted as principal and lead designer.