Uniqlo Cubes

When Uniqlo Moved to America

Text by Matthias Hollwich

Status  BUILT 2011

Location  NEW YORK, NY

Client  UNIQLO

Size  64 SF PER CUBE

Scope  SD-CA

In Collaboration with  NEVERSTOP

Team  MATTHIAS HOLLWICH, AIA  MARC KUSHNER, AIA ROBERT MAY, ADAM HOSTETLER, MATTHEW HOFFMAN, TIM AARSEN, MARILINE LAENEN, ALANA GOLDWEIT

Two tiny pop-up store cubes with a deep attention to detail are designed to introduce New York City to the Japanese clothing brand Uniqlo. Each cube is made from an integrated shelving structure and is compact enough to ship on a flatbed truck. Clad in translucent plastic, they beckon evening visitors to investigate by revealing the colorful glow of the clothing inside.

The cubes were first installed in NYC to coincide with the grand opening of the High Line Roller Skating Rink, which HWKN designed with Diller Scofidio + Renfro, and then continued to travel around the world.

ACKNOWLEDGEMENT

Uniqlo Cubes was designed during Matthias Hollwich’s partnership at Hollwich Kushner Architecture DPC, where Matthias acted as principal and lead designer.