Guggenheim Helsinki

A Local Frame for a Global Icon

Our design for the Guggenheim Helsinki proposes a subtly geometric three storey space that sways to follow the curve of the harbor. Visitors enter through a dramatic entry that leans out toward the water to form a new pedestrian plaza. The frame of the structure is made from beams of indigenous Finnish Pine, Spruce, and Birch wood that wrap continuously around the space. A mechanically operable wooden facade would control the flow of natural light to the museum’s galleries and reveal the collection to passersby along the harbor.

  • Status: Designed 2014
  • Location: Helsinki, Finland
  • Size: 133,000 SF
  • Client: Guggenheim Museum
  • Scope: Competition
  • Team: Matthias Hollwich, SBA Marc Kushner, AIA Robert May, Scott Miller, Gagandeep Singh, Alberto García Pérez