Il Laboratorio del Gelato

An Ice Cream Laboratory

Halfway between an ice cream factory and a laboratory, the new retail and production space for Il Laboratorio del Gelato showcases the most important part of the business—the ice cream.  Using a reserved language of whitewashed walls and floors inserted into a raw urban environment, the design allows the many machines and ice cream chefs to take center stage by providing a pristine backdrop. A custom, backlit polycarbonate ceiling unifies the entire space and visually guides customers through the multi-staged process behind the product, while also ensuring optimal lighting for its employees.

  • Status: Built 2010
  • Location: New York City, NY
  • Client: Il Laboratorio del Gelato
  • Size: 2,500 SF
  • Scope: SD-CA
  • Team: Matthias Hollwich, SBA Marc Kushner, AIA Robert May, Marc Perrotta, Nora Peyer